
Architectuur- en kunstwandeling
De Universiteit Twente (UT) is de enige Nederlandse universiteit met een echte campus: een uitgestrekt parkachtig terrein met gebouwen voor onderwijs en onderzoek, faciliteiten voor sport en cultuur, huisvesting voor studenten en medewerkers en een winkelcentrum. De gebouwen die de afgelopen 50 jaar op het voormalige landgoed Drienerlo zijn verrezen, vormen een goede illustratie van recente architectonische ideeën. De meeste kunstwerken die buiten staan, zijn speciaal voor de UT ontworpen.
Deze route gaat langs de prachtige architectuur en kunst van de campus van de UT!
Startpunt
Het Signaal - Bert Meinen
Bert Meinen had ooit zijn atelier op de Campus. Bij zijn afscheidsexpo gaven studenten aan dit beeld erg mooi te vinden. In materiaal, kleur en vorm lijkt het op een verkeerssignaal en dat was ook wat Meinen inspireerde. Bij de ingang waar de meeste auto's, fietsers en voetgangers binnenkomen, staat het op een geschikte plek. Meinen gebruikt veel geometrische vormen en moderne materialen; zijn werken staan verspreid door heel Nederland.

De campus is in 1961 volgens de principes van de Nieuwe Zakelijkheid aangelegd door de architecten Wim van Tijen en Samuel van Embden. Hun stedenbouwkundig plan gaf een duidelijke structuur aan het terrein en zette grote gebouwen op strategische plekken neer. Van Tijen en Van Embden scheidden wonen, werken en recreëren van elkaar. Als reactie op deze zakelijke en formele aanpak bouwde een groep jonge architecten knusse en uitbundige architectuur. Vanaf 2000 was Jan Hoogstad supervisorarchitect op de campus, tegenwoordig is dat Peter Vermeulen.
Even een rustmoment? Loop dan naar de Zilverling. Hier zit Starbucks. Een Latte, Frappucino of heerlijke muffin gaan er vast wel in.



Eindpunt
Roombeek
Na de vuurwerkramp in de wijk Roombeek in 2000, besloot men de oude Roombeek weer zichtbaar te laten stromen. Vanaf de wijk kronkelt de beek nu naar de campus. In 2012 legde het Waterschap Regge en Dinkel de ingenieuze onderdoorgang onder de Drienerlolaan aan. De stad en de campus zijn nu door water verbonden.

De Broeierd is een heerlijk adres om te overnachten. Het is in authentieke Saksische stijl gebouwd, heeft 2 restaurants en binnen 10 minuten ben je in de binnenstad van Enschede.

Download de PDF. Veel wandelplezier.